O rodjendanima

datum 12.07.2016 17:57 od Dusan, pregled 20619

O rodjendanima

Rodjendan

Kažu da je rodjendan jedini dan u životu kada ti plačes, a majka ti se smeje. To je dan u godini kada se slavi godišnjica rodjenja. Za rodjendan se obično organizuje slavlje i pozivaju se najbliži rođaci i prijatelji. Deca obično pozovu i svoje društvo iz vrtića ili škole. Slavi se u mnogim kulturama. Slavljenje rodjendana je tradicija koja datira još iz drevnog Egipta. Rodjendani su se slavili na razne načine tokom vekova. Kod nas do 1814. godine, nije se uopšte beležio dan rođenja, nego samo dan krštenja u crkvenim knjigama krštenih.

Rodjendanko

Rodjendanko

U poslednje vreme rodjendanko je ustaljeni naziv za rodjendan, prvenstveno ako se radi o malom detetu pa se kaže npr. Srećan 1. rodjendanko. Često se i za slavljenika ili slavljenicu rodjendana kaže rodjendanko. Takođe, i roditelji vole da kažu “Moj rodjendanko” i tog dana su posebno ponosni na svoje dete i njegove uspehe. Odatle potiče i naziv našeg sajta kojim želimo da objedinimo sve u vezi sa pripremama i proslavama rodjendana.

Proslave rodjendana

Nekada su se rodjendani pretežno slavili u kući ili stanu pa su, zbog malog prostora, gosti pozivani u više navrata. Nekad se rodjendan slavio i po nekoliko dana dok svi gosti ne dođu na red. Danas se rodjendani obično slave u igraonicama, posebno zakupljenim prostorima, kafićima i klubovima, restoranima ili specijalizovanim prostorima za tematske rodjendane. Ovako je roditeljima lakše da odvoje neku sumu novca za zakup prostora, ali je svakako mnogo lepše i zanimljivije, posebno deci koja imaju dosta sadržaja za igranje, dok roditelji mogu da se na miru ispričaju sa svojim gostima.

Rodjendanska torta

Rodjendanska torta

Nezaobilazan detalj na rodjendanu je rodjendanska torta, koja je sastavni deo rodjedanske proslave u zemljama Evrope od sredine 19. veka. Tradicionalni obredi pevanja rodjendanske pesme su u direktnoj vezi sa rodjendanskom tortom. Taj običaj se održao sve do danas. Preplitanje torti i rodjendanske proslave datira još od starih Rimljana. Rimljani su prvi svečanost proslave rodjendana uveličali kolačima. Rodjendanske torte su pratile razvoj kulinarstva kroz vekove i u direktoj su vezi sa tim razvojem.

Dok su tokom većeg dela istorije kolači uopšte bili privilegija bogatih, rođendanske torte su danas obavezne na većini rodjendanskih proslava. Širom sveta postoji mnogo varijacija na rođendansku tortu, odnosno postoji mnogo različitih rodjendanskih poslastica, kolača ili peciva.

Ne postoji univerzalno pravilo o obliku i boji rođendanske torte. Grci su pravili okrugle torte, što je bio simbol meseca. Za rodjendan se torte posebno ukrašavaju i obično su sa likovima nekih omiljenih junaka slavljenika ili slavljenice rodjendana. Često su i u obliku tih crtanih likova. Mame su posebno ponosne ako njihovo dete ima najlepšu tortu, a posebno ako je ukusna i ako se svidi svim gostima na rodjendanku.

Svećice na rodjendanskoj torti

Jedan simpatičan rođendanski običaj koji se odavno ustalio kod slavljenika širom planete je duvanje svećica na torti. Ali, mnogi nemaju predstavu kako je uopšte došlo do toga. Danas je nezamislivo proslaviti rodjendan bez rođendanske torte. Takođe, nije retkost ni da se na njoj nađe tačno onoliki broj svećica, koliko godina osoba puni, a za one praktičnije, tu su i sveće u obliku broja. Prvo se stavlja onoliko svećica koliko osoba puni godina, kasnije se stavljaju svećice u obliku broja, a na kraju se stavlja samo jedna rodjendanska svećica. Verovatno da se malo zaboravi koji je rodjendanko po redu.

Pre nego što se posluži torta, svećice se zapale, a slavljenik ili slavljenica prvo zamisle želju, pa duboko udahnu i počnu da iz sve snage duvaju, sa ciljem da ugase sve svećice odjednom. Veruje se da će se tako ostvariti zamišljena želja.

Svećice su počele da se koriste u kasnom 18. veku i to najpre u Nemačkoj. Navodno je jedan imućni grof na svojoj gala rodjendanskoj proslavi iznenadio goste ogromnom okruglom tortom sa svećicama koje su simbolizovale svetlost života. Inače, neki narodi stavljaju svećicu više od godina koliko puni slavljenik, verujući da mu tako produžavaju život.

Veruje se da se duvanjem u svećice, želja koja se tom prilikom poželi, šalje direktno Bogu, a veoma je bitno da se sve istovremeno ugase kako bi poruka bila odjednom prosleđena i ekspresno ispunjena. Običaj je da se zamišljena želja nikome ne govori da bi ova poruka stigla do Boga i ostvarila se. Gosti na rodjendanu se obično pitaju šta je slavljenik ili slavljenica poželela za rodjendanka i često pokušavaju da ih nagovore da tu želju otkriju. Posebno je zanimljivo kada je slavljenik u periodu u kom se vrlo često zaljubljuje, pa se svi pitaju šta li je poželeo.

Sve o rodjendanima na rodjendanku    Sve o rodjendanima na rodjendanku    Sve o rodjendanima na rodjendanku


Prvi rodjendan

Prvi rodjendan je veoma značajan za roditelje pošto je to omiljeni rodjendanko roditelja jer tada dete puni svoju prvu godinicu života. Tada je slavlje obično veće nego obično na rodjendanima. Nije retkost da se prvi rodjendan slavi u nekom posebno iznajmljenom prostoru ili restoranu. Roditelji vrlo često objedine krštenje deteta i prvi rodjendan pa se tako slavlje uveliča.

Krštenje

Hrišćani krste svoju decu i taj čin predstavlja čin pristupanja veri. Kažu da je Sveta Tajna Krštenja prva Sveta Tajna. Krštenje je početak duhovnog života, duhovno rađanje za večnost. Pravoslavna vera se ne dobija nasleđivanjem, već se u nju ulazi krštenjem.

Prema pravoslavnim verskim običajima krštenje deteta se obavlja u neparnoj godini života deteta. Zbog toga se često dete krsti u prvoj ili trećoj godini života, a krštenje se objedinjuje sa prvim ili trećim rodjendanom, ali se rodjendan u tom slučaju slavi nešto pre samog dana rodjendana. Uslov za krštenje deteta je da kum bude kršten. Za krštenje deteta je bitno da se ne obavlja u postu tako da roditelji gledaju da preskoče velike pravoslavne postove. Za krštenje u postu potrebno je posebno odobrenje Vladike sa teritorije na kojoj roditelji imaju prebivalište. Majka ne prisustvuje činu krštenja samo ako se ono obavlja u 40 dana od rodjenja deteta. Prilikom krštenja nakon tog perioda prisustvo majke je obavezno na krštenju jer ga je ona rodila pa treba da učestvuje i u njegovom duhovnom rodjenju.

Dekoracija rodjendana

Balon dekoracija

Dekoracija rodjendanskog prostora predstavlja kategoriju koja je uvek atraktivna prilikom proslava rodjendana. Samim ulaskom u prostor ukrašen u rodjendanskom stilu gosti se osećaju prijatno, a posebno deca u prisustvu svojih omiljenih junaka crtanih filmova u obliku balona, slika ili plišanih igračaka.

U poslednje vreme najviše je zastupljena dekoracija balonima koja podrazumeva balone od helijuma koji su zakačeni iznad stolova, preko pravljenja broja od balona koliko dete puni godina, do pravljenja oblika ili omiljenih likova iz crtaća.

Verovatno se čuli za izraz party program koji označava dekoraciju prostora u rodjendanskom stilu, a podrazumeva: rodjendanske svećice, tanjiriće, čaše, kapice, krunice, slamčice, pištaljke, duvaljke, girlande, zastavice, maske, naočare, vatromet za torte, konfete, viljuškice, nožiće, ukrasne i koktel čačkalice, mašnice, trake, ukrasni papir, čestitke, kese, pozivnice itd.

Zabava na rodjendanu

Što se tiče zabave na rodjendanu kažu da, što je raznovrsnija zabava, lepši je provod na rodjendanu i rodjendan se duže pamti. Rodjendani koji se slave u igraonicama imaju sadržaje prilagođene svim uzrastima dece koja dolaze na rodjendan. Od igračaka za malu decu, bazena sa lopticama, trambolina, preko posebnih konzola za igranje starije dece.

Da se rodjendani ne bi pretvorili u jednolične proslave, na kojima dolazi ista ekipa roditelja i dece,  sve češće se u proslavu rodjendana uključuju profesionalni animatori, zabavljači ili mađioničari. Takođe, često se prave predstave za decu u koje su uključeni i roditelji i deca pa je zabava sve zanimljivija. Animatori imaju dosta iskustva tako da uspevaju da zaniteresuju decu za različite vrste igara, na kojima se deca trude da što bolje odigraju nešto, razvijaju takmičarski duh i uživaju na proslavi.

Face painting (oslikavanje lica) je posebna tehnika oslikavanja lica pomoću specijalnih boja koje pre svega ne štete koži i ne izazivaju dermatološke probleme! Veoma brzo, za samo nekoliko minuta, lice Vašeg mališana biće pretvoreno u prelepu sliku po njegovom izboru. Profesionalni sminkeri koriste samo originalne boje koje se koriste samo za ovu potrebu i ne mogu izazvati bilo kakvu alergijsku reakciju.

  Nešto o oslikavanju lica

Snimanje i fotografisanje

U poslednje vreme, a posebno evolucijom digitalnih medija, sve češće se rodjendani snimaju i slikaju. Roditelji žele da za uspomenu imaju video zapis rodjendana koje brižljivo čuvaju ili fotografija koje pokazuju i komentarišu. Snimatelji naprave prelepe omote diskova na kojima je snimljen material, sa slikama deteta i detaljima sa roditeljima. Na slikama se često ubaci datum rodjendana i ime slavljenika ili slavljenice.

Rodjendanski vatromet

Rodjendanski vatromet je vrlo čest ukras rodjendanskih torti. Međutim, često se dešava da se, padom prvog mraka, za rodjendan napravi pravi vatromet. Piraterijska sredstva su danas mnogo više dostupna nego ranije tako da je vrlo lako kupiti vatromet kojim možete uveličati vaše slavlje. Posebno je atraktivno snimanje rodjendanskog vatrometa, a vrlo česta je pojava da se vatromet snima iz vazduha, tj. iz bespilotnog vazduhoplova (drona).

Pokloni za rodjendan

Otvaranje poklona

Rodjendanski pokloni obično predstavljaju nešto najlepše na rodjendanima i zbog toga deca jedva čekaju da im bude rodjendan. Najlepše im je otvaranje rodjendanskih poklona pa se često prijatno iznenade onim što im je neko poklonio za rodjendan. Kod starijih su atraktivne rodjendanske čestitke. Iako se sve više prelazi na elektronske čestitke, poruke i slike preko raznih aplikacija za dopisivanje ili mejlova, najlepše poruke su pisane rukom. Ništa ne može da zameni posvetu na čestitki koja se prikači uz poklon ili posvetu napisanu na knjizi nekoj dragoj osobi. Prave osobe umeju to da cene.

Tematski rodjendani

Počevši da slave rodjendane u igraonicama, deca vrlo često slave rodjendane na isti način i to se ponavlja iz godine u godinu. Dolazi isto društvo, igraju se iste igre, još ako se ne menja igraonica više godina, rodjendan prelazi u jednoličnost pa su deca željna da nešto promene i da proslave rodjendan na neki drugi način. Zbog toga su tematski rodjendani prava stvar ukoliko želite da proslavite rodjendan vašeg deteta na neki poseban način.

Deca su obično oduševljena tematskim rodjendanima i jedva čekaju da se pojavi neki rodjendan koji se razlikuje od svih ostalih. Na taj način je vaše dete ponosno što ne slavi rodjendan kao ostala deca već na neki nesvakidašnji i zanimljiv način. Može se dečijim rečnikom reći “Rodjendan za pamćenje”. 

Posebno izdvajamo proslave rodjendana na bazenima, paintball klubovima ili Lasertag igraonicama.

Punoletstvo (18. rodjendan)

Dan 18. rodjendana je možda jedan od najznačajnijih dana u životu. To je dan kada osoba postaje punoletna i poslovno sposobna, a kaže se da je to ulazak u svet odraslih. Često je ta proslava uz raskošnu zabavu, a posebno otkako se više ne prave ispraćaji u vojsku, onda se punoletstvo obeležava malo više nego ranijih godina. Prosto se naš narod uželi slavlja pa se čeka neko slavlje u okolini da se dobro proveseli.  

Jubilarni rodjendani

Jubilarni rodjendani su značajni malo više za starije osobe, a to su rodjendani sa okruglim brojem desetica. Posebno se kreće od 50 pa na više godina. Rodbina i prijatelji dolaze česće na jubilarne rodjendane starijih osoba nego na one koji nisu jubilarni. Često se tada prave zabave za starije, a iskupi se cela familija pa se slavljenik ili slavljenica slikaju sa svom decom i unučićima. Pravo i lepo slavlje.

Posebno se proslavljaju 100. rodjendani koji su često propraćeni u medijima.

Rodjendan svake četvrte godine

Ima rodjendana koji se slave svake četvrte godine. Naravno to je samo šala. Osobe koje su rodjene 29. februara, mogu slaviti rodjendan na taj dan samo svake četvrte tj. prestupne godine, pa ga obično slave 28.  februara.

Ukoliko imate nekih predloga ili sugestija po pitanju ovog teksta ili želite da sa nama podelite neku ideju o nekoj temi koja je interesantna i želite da je otvorimo za Vas ili da je Vi objavite na našem sajtu, obratite nam se na info@rodjendanko.com .

AKCIJA

Uskoro:

FB

Development by draganmarkovic.net